Archive for Sierpień, 2014

Przygotowanie soku z czarnego bzu nie jest trudne. Do jego przygotowania potrzebujemy owoce czarnego bzu, wodę oraz cukier. Warto pamiętać, że owoce do soku musza być dojrzałe, dobrze przyrządzony sok i zakonserwowany może być przechowywany w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu nawet przez kilka lat. Na jeden litr soku przeznacza się od pól do jednego kilograma cukru. Wrzący sok cukrem wlewa się do szczelnych butelek lub słoików. Sok ten można stosować jako dodatek do herbaty, także tych owocowych, często dodaje się go do deserów np. kisielu. Jest to doskonały lek na przeziębienie, grypę, nieżyt górnych dróg oddechowych, kaszel, na tzw. „zimowe łamanie w kościach”. Ma działanie napotne i łagodnie przeciwbólowe. Aby jednak działał napotnie i rozgrzewająco, należy zaraz po wypiciu soku np. z gorącą herbat a położyć się do ciepłego łóżka. Sok z czarnego bzu łagodzi poza tym bóle stawów. Obniża nieco ciśnienie krwi i usprawnia krążenie oraz poprawia proces przemiany materii. Pomaga usunąć z organizmu toksyny.

Search
Archives