Archive for Styczeń 11th, 2015

Cukrzyca uznana jest na całym świecie jako choroba typowo cywilizacyjna, okazuje się, że wraz z rozwojem cywilizacji atakuje coraz szersze grono osób, jednak w krajach, gdzie ludzie żyją troszkę inaczej niż w wysoko rozwiniętych krajach zachodnich, cukrzyca prawie nie występuje. Jednym z podstawowych czynników, powodujących zachorowania na cukrzycę, jest niewłaściwa dieta, do tego bardzo duże znaczenie ma brak ruchu danej osoby. Czynniki sprzyjające cukrzycy to również alkohol, papierosy i stres – cukrzyca bowiem wynika z choroby trzustki, a ta bardzo nie lubi właśnie alkoholu i niezdrowego, tłustego jedzenia. Jeśli osoba ma zadatki na cukrzycę, dobrze już wcześniej zastosować – choćby profilaktycznie – odpowiednią dietę. Typowa dieta cukrzycowa polega między innymi na jedzenie posiłków niewielkich, jednak dość często – przerwy pomiędzy poszczególnymi posiłkami powinny wynosić nie więcej niż 2 do 3 godzin, posiłki powinny być lekkie. Należy unikać soli, bowiem zwiększone ciśnienie powoduje również zwiększenie się poziomu cukru we krwi. Bardzo dobrze działa ruch, jednak należy unikać dużego wysiłku w krótkim czasie.

Współczesna nauka uważa zespół zależności alkoholowe za chorobę bio-psycho-społeczną, wyróżniającą się spośród innych chorób tym, że niemal u każdego alkoholika przebiega ona inaczej, innymi słowy jest tyle postaci choroby alkoholowej, ilu jest pacjentów. Choroba ta wydaje się być reakcją na interakcję czynników fizjologicznych, psychologicznych i społecznych Przebieg choroby alkoholowej jest bardzo indywidualny i zmieniają się długości poszczególnych faz oraz występowania objawów w zależności od predyspozycji jednostkowych i czynników środowiskowych Można uogólnić, że alkoholizm polega na niekontrolowanym piciu napojów alkoholowych. Do pierwszych objawów uzależnienia należy zaliczyć zwiększenie tolerancji na alkohol, powstałej na skutek uodpornienia się organizmu na działanie alkoholu, mówimy o tzw. syndromie mocnej głowy. Kolejny objaw to objawy abstynencyjne, które występują przypadku braku odpowiedniej ilości alkoholu w organizmie. Możemy zaobserwować niepokój, drżenie rąk, dreszcz, nadmierna potliwość.

Witamina B6, inaczej pirydoksyna, występuje głównie w wątróbce, ale nie tylko. Możemy ją spotkać również w mięsie, drobiu, jajach, makreli, drożdżach a także licznych warzywach: zielonym groszku, kapuście, kalafiorze, marchewce, szpinaku i fasoli). Ponadto znajdziemy ją też w orzechach włoskich oraz orzeszkach ziemnych i w bananach. Dlaczego warto spożywać wyżej wymienione produkty? Właśnie ze względu na obecność w niej witaminy B6. Co natomiast ta witamina daje? Otóż bardzo dużo. Generalnie rzecz biorąc, poprawia nasze zdrowie. Zapobiega niekorzystnym dla organizmu zmianom w szpiku kostnym oraz układzie nerwowym (mam tutaj konkretnie na myśli drgawki). Jest też stosowana w leczeniu depresji, apatii oraz bezsenności. Można powiedzieć, że ogólnie poprawia nasz stan psychiczny i dodaje nam energii. Jednak uważajmy. Maksymalna bezpieczna dzienna dawka wynosi 100 miligramów. Jej przekroczenie grozi przejściowymi problemami z układem nerwowym, takimi jak drżenie kończyn, trudności w poruszaniu się oraz mrowienie.

Search
Archives

You are currently browsing the Prohealth blog archives for the day niedziela, Styczeń 11th, 2015.