Archive for Luty 5th, 2015

Pochodne kwasu barbiturowego, N-metylobarbiturowego i tiobarbiturowego szybko się wchłaniają z błon śluzowych przewodu pokarmowego. Z punktu widzenia neurofizjologicznego mogą one hamować uwalnianie neuroprzekaźników z neuronów, działanie to jest jednak różne w różnych grupach neuronów. Zmniejszają one reakcje receptorowe, szczególnie w odniesieniu do ACh, zjawisko to występuje np. w złączu nerwowo-mięśniowym i w zwój ach-układu autonomicznego. Barbiturany nasilają hamowanie zarówno presynaptyczne, jak i postsynaptyczne wywierane poprzez neurony GABA. Zbliża je to w pewnym stopniu do grupy benzodiazepin. Barbiturany hamują czynność ośrodka oddechowego (szczególnie te, które są stosowane w znieczuleniu ogólnym). Depresyjnie wpływają na czynność serca i obniżają ciśnienie tętnicze. Zmniejszenie objętości wyrzutowej lewej komory i spadek ciśnienia są kompensowane odruchami z baroreceptorów, większe dawki barbituranów mogą jednak upośledzać te reakcje kompensacyjne. Wpływ barbituranów na procesy oksydacyjnej fosforylacji jest jeszcze nie wyjaśniony. Wiadomo, jedynie, że zmniejszają one wychwytywanie przez mitochondria nieorganicznych fosforanów, co może być przyczyną zaburzenia fosforylacji oksydacyjnej.

Pacjentom bardzo trudno jest dostać się do specjalistycznych przychodni. Okres oczekiwania do lekarza jest bardzo długi. Często już w czerwcu prowadzone są zapisy na kolejny rok kalendarzowy. Pacjent, który często nie może czekać, zmuszony jest do skorzystania z wizyty prywatnej, która jest kosztowna ale możliwa w ciągu kilku dni. Kolejki do specjalistów wynikają w pewnym stopniu z braku dobrej organizacji służby zdrowia. Często cenne miejsca zajmują osoby, które przychodzą tylko po kolejną receptę i nie muszą korzystać z porady lekarza. Pacjenci zapisują się też jednocześnie do kilku specjalistów i nie odwojują wizyt, z których mógłby skorzystać inny chory. Kolejną kwestią jest brak lub niedostateczna ilość kontaktów z Narodowym Funduszem Zdrowia, który po przekroczeniu przyznanego limitu nie chce płacić za porady i badania zlecone przez lekarza. Mimo, iż ośrodki medyczne są bardzo dobrze wyposażone w specjalistyczny sprzęt oraz urządzenia do diagnostyki i mogłyby pomóc wielu pacjentom, to jednak dostęp do usług jest niestety ograniczony.

W krajach z wyjątkowo wysoko rozwiniętym przemysłem coraz poważniejszym problemem staje się przygotowanie ludzi do tego, by rezygnowali z jedzenia wygodnego i smacznego na rzecz jedzenia wymagającego nieco skupienia, ale także zdrowego i naturalnego. Tam, gdzie rodziny bardzo szybko stały się bogate, jedzenie z fast-foodów i restauracji stało się bardzo modne, do tego sklepy w takich miejscach oferują niemal wszystkie produkty kuchni w wersji przetworzonej, która wymaga jedynie zalania wrzątkiem czy upieczenia. Większość potraw natomiast posiada wyjąkowo wysoką zawartość konserwantów i utrwalaczy, które wyraźnie negatywnie wpływają na człowieka w perspektywie kilkudziesięciu lat bardzo intensywnej konsumpcji. Dlatego też ruch powrotu do naturalnych obyczajów i nurt mający na celu przywrócenie kuchni jej dawnej renomy stają się coraz silniejsze w wielu zakątkach świata. Jedzenie odgrywa coraz większą rolę w kulturze popularnej i rośnie przywiązanie do najmniejszych chociaż szczegółów z zakresu gotowania, naturalnej żywności oraz dietetyki.

Dieta kojarzy nam się przede wszystkim w ograniczeniu spożywania pokarmów albo jednego rodzaju, albo w ogóle zmniejszenia ilości spożywanego jedzenia. Nie jest o do końca prawda, gdyż wiele zależy przede wszystkim od tego jakie rodzaje diet zamierzamy stosować. Z jednej strony mamy do czynienia z dietami jakie stosowane są u chorych pacjentów. W takim przypadku faktycznie konieczne bywa korzystanie z takiej diety jaka ogranicza spożywanie takich potraw, które mogą być groźne dla naszego zdrowia. Kolejna sprawa to możliwość korzystania przez nas z diet jakie mają nam pomóc w zrzuceniu wagi. W takim przypadku przez jakiś czas możemy stosować ograniczenie spożywania pewnych składników pokarmowych. W długim okresie czasu ograniczanie spożywania pewnych składników odżywczych może niestety powodować kłopoty zdrowotne. Z tego powodu diety odchudzające powinny być przez nas stosowane jedynie przez ograniczony okres czasu, czyli maksymalnie kilak tygodni w zależności od rodzaju diety jaką wybraliśmy.

Search
Archives

You are currently browsing the Prohealth blog archives for the day czwartek, Luty 5th, 2015.