Rośliny towarzysza człowiekowi od zawsze. Jako pożywienie, jako lekarstwa, jako przyprawy. W czasach, gdy przemysł farmaceutyczny nie istniał, z każdym problemem zdrowotnym ludzie udawali się do tzw. babek, czyli zielarek, które całe swoje życie poświęciły na odkrywanie różnych właściwości roślin i były jedynymi osobami, które mogły w chorobie pomóc. W miarę rozwoju medycyny, rola zielarek zeszła na margines, ale do tej pory często korzystamy ze sklepów zielarskich, które proponują swoją ofertę na wiele dolegliwości. Wybór poszczególnych ziół i ich mieszanek jest naprawdę ogromny, nawet lekarze nie oponują przed wspomaganiem terapii farmakologicznej ziołami. Nie wyobrażamy sobie współczesnej kuchni bez ziół, którymi doprawiamy nasze posiłki. Zdrowe i modne jest hodowanie ziół w doniczkach na parapecie, gdzie w każdej chwili można sięgnąć po świeże rośliny. Coraz częściej używamy naturalnych ziół zamiast soli, cukru, chemicznych poprawiaczy smaku jedzenia. Zdrowe, racjonalne, zrównoważone jedzenie jest coraz bardziej modne.

Leave a Reply