W krajach z wyjątkowo wysoko rozwiniętym przemysłem coraz poważniejszym problemem staje się przygotowanie ludzi do tego, by rezygnowali z jedzenia wygodnego i smacznego na rzecz jedzenia wymagającego nieco skupienia, ale także zdrowego i naturalnego. Tam, gdzie rodziny bardzo szybko stały się bogate, jedzenie z fast-foodów i restauracji stało się bardzo modne, do tego sklepy w takich miejscach oferują niemal wszystkie produkty kuchni w wersji przetworzonej, która wymaga jedynie zalania wrzątkiem czy upieczenia. Większość potraw natomiast posiada wyjąkowo wysoką zawartość konserwantów i utrwalaczy, które wyraźnie negatywnie wpływają na człowieka w perspektywie kilkudziesięciu lat bardzo intensywnej konsumpcji. Dlatego też ruch powrotu do naturalnych obyczajów i nurt mający na celu przywrócenie kuchni jej dawnej renomy stają się coraz silniejsze w wielu zakątkach świata. Jedzenie odgrywa coraz większą rolę w kulturze popularnej i rośnie przywiązanie do najmniejszych chociaż szczegółów z zakresu gotowania, naturalnej żywności oraz dietetyki.

Leave a Reply